Johnny Cash - American VI: Ain’t No Grave

19. april 2010.

 
 

Ocena: 8/10

Izdavač:

Lost Highway

Godina:

2010.

Format:

CD, Album

Trajanje:

32 minuta / 10 pesama

 
  Poslednji album, za sada, sa snimcima pokojnog velikana country i uopšte moderne muzike, Johnny Casha objavljen je ove godine. Da je poživeo Cash bi danas imao 78 godina.

No komplikacije sa Parkinsonovom bolešću kao i neočekivana smrt njegove supruge June Carter Cash, dovele su do toga da ovaj materiajl koji je snimljen u isto vreme kad i prethodni (American V : Hundred Highways), bude dugo na policama studija producenta Ricka Rubina.

Kao i prošli album i ovaj zatiče Casha pri kraju životnog puta ali uprkos iscrpljenosti njegovog glasa, njegove emocije i iskustvo ne dozvoljavaju promašaj.
Od naslovne "Ain’t No Grave", preko "Redemption Day" (autor Sheryl Crow) do "For the Good Times" (njegovog ličnog prijatelja Krisa Kristoffersona), Cash govori o želji za životom, podseća na prošla vremena, tvrdoglavo vodeći slušaoca svojom jedinstvenom stazom.
Kada u svojoj pesmi "I Corinthians 15:55" peva “Oh, Death Where is Thy Sting?” to je glas čoveka koji ne ide na poslednji put rezigniran i pobeđen. Cash zna da je živeo svoj život u potpunosti i prihvata neminovnost prestanka postojanja.

Sledeće numere potvrđuju njegov dobar odabir autora i kompozicija. "Can’t Help but Wonder Where I’m Bound" (Tom Paxton), čuvena "Satisfied Mind" (Hayes /Rhodes) i "Cool Water" (Bob Nolan) su sve odlične pesme u prvoklasnom izvođenju. Prateći muzičari gitaristi
Mike Campbell, Matt Sweeney, Smokey Hormel i Benmont Tench na klavijaturama su prisutni kao i na prošlom albumu. Njihova muzička pratnja je nenametljiva ali veoma efektna.
Poslednja pesma, obrada čuvene havajske  "Aloha Oe" predstavlja neku vrstu oproštaja samog Johnny Casha sa nama, njegovim slušaocima i sa materijalnim svetom.
Da li će ovo biti poslednje posthumno izdanje sa potpisom Johnny Casha (pošto postoji još dosta neobjavljenih snimaka) videćemo u sledećim godinama.
Ovo je za sada zaista dostojan epilog jedne karijere i jednog ne tako običnog života.

slobodan vlaketiĆ

 
 

recenzije



Karneval
Izgubljene himne
(PGP RTS)

Vreme brutalnih dobronamernika

(Autorsko izdanje)

Beppe Crovella
What's Rattling On The Moon
(MoonJune Records)

Massive Attack
Heligoland
(Virgin Records)

Nesalomivi
Isti onaj dečak
(Dallas Records)

Sade
Soldier Of Love
(Epic)

Peter Gabriel
Scratch My Back
(Virgin)

Tindersticks
Falling Down A Mountain
(Constellation)

Dažd
Anarhija i magija
(Fuck Yoga / Kill .../ Gasmask)

Kodagin
Vranje
(Slušaj najglasnije)

Espers

III
(Drag City)