Vreme brutalnih dobronamernika

31. mart 2010.

 
 

Ocena: 7/10

Izdavač:

Autorsko izdanje

Godina:

2010.

Format:

CD, Album

Trajanje:

74 minuta / 17 pesama

 
  Vreme brutalnih dobronamernika kompilacijski album sa sedamnaest pesama i isto toliko izvođača nudi ponekad brutalan ali nekad i izuzetno sofisticiran pogled na stihove beogradskog pesnika Milana B. Popovića.

Njegova pesnička trilogija – "Bolji od svog života" ("Molitva tetoviranog srca", "Vreme brutalnih dobronamernika" i "Oka da ne ispustim dah") predstavlja pravo osveženje buntovnog u našoj poeziji. Teške teme ipak nalaze izlaz u neko drugo svetlije jutro, dvorište, u pravdu i  istinu.
Početna pesma "Urlik" u izvođenju grupe Abonos udara pravo u glavu, nošena opernim glasom pevačice grupe. Situacija je još mračnija sa Tales of dark koji izvode pesmu "Prah" gde posle ženskog glasa ide režeći muški vokal kao protivteža.
Muzički različiti su Seraphim koji u "Povezujući niti" daju jedno duhovno viđenje stanja svesti i predstavljaju jedan od prvih vrhunaca albuma. Backbone veoma lepo počinju "Zarđao vek" sa jako dobrim gitarama i dobrim vokalom. Cela kompozicija dobro "vozi" do samog kraja. Iza nje su dobro poznati Alogija i Slađana Milošević (ovde pod pseudonimom Sweety) koji junački ispaljuju pesmu "Izdaja". Još jedan vrhunac albuma u kome Slađana i Alogia kompleksno muzički i aranžerski obradjuju stihove.
Zoran Stefanov (Iskaz) izuzetno zanimljivo, na tragu grupe Sunshine, isporučuje "Polusvet". Još jedan favorit sa albuma. Disparador je mnogo sporiji ali postiže jedan trans zvuk, koji je zanimljiv i zvuči sveže u pesmi "Pokrov iznad mene".
Darkshines sa ženskim vokalima i brzometnom svirkom melodično izvodi "Umiriti dan": Art Diler u pravom maniru rock balade daje najbolje u "Dok me pogledom streljaš" i ostaje u delu albuma koji može da se ponovo i ponovo sluša.
Atlantida i pesma "Talasi" su standardno dobri, dok Amaranth u "Živite li?" ostvaruju jedno kompleksno vokalno i instrumentalno delo. Zaista impresivno.
A.R.Club u mirnom izvođenju daju svoje viđenje pesme "Umiri me", dok Broken Strings izuzetno melodičnom i akustičnom pesmom "Čekam" otvaraju poslednji deo diska koji vrvi od odličnih pesama.
Instant karma u svom prepoznatljivom rhythm i blues stilu daje "Ponos". Usna harmonika je vrlo prominentna i vuče na neke radove Partibrejkersa.
Poslednje tri kompozicije su prava stvar - Asphalt Chant sa svojim dvojnim muškim i ženskim vokalima je sušta suprotnost prošle pesme, stvarajaći skoro jedno religijsko osećanje. Razvijajući temu "Oprost" pokazali su izuzetnu inventivnost.
Demether sa impresivnim ženskim vokalom i virtuoznim klavijaturama daje predivnu lirsku verziju pesme "Sunca kap". Svaka čast.
I šlag za kraj - "Heaven Rain" i himnična "Dva". Sve je na svom mestu - i klavir i jake a pozitivno nabijene gitare i izuzetno impresivan muški vokal. Moj favorit na ovom albumu. Ova stvar bi mogla da bude pravi hit !!
Kao osoba koja baš nije puno slušala ovakav zvuk, mogu priznati da je ceo disk izuzetno prijatno iznenađenje, rađen sa mnogo volje, inspiracije i ljubavi.

slobodan vlaketiĆ

 
 

recenzije



Beppe Crovella
What's Rattling On The Moon
(MoonJune Records)

Massive Attack
Heligoland
(Virgin Records)

Nesalomivi
Isti onaj dečak
(Dallas Records)

Sade
Soldier Of Love
(Epic)

Peter Gabriel
Scratch My Back
(Virgin)

Tindersticks
Falling Down A Mountain
(Constellation)

Dažd
Anarhija i magija
(Fuck Yoga / Kill .../ Gasmask)

Kodagin
Vranje
(Slušaj najglasnije)

Espers

III
(Drag City)

Tom Waits
Glitter And Doom Live
(Epitaph)

Air
Love 2
(Astralwerks)

Isidor
Jedan koji putuje sobom
(Slušal najglasnije)