Nesalomivi - Isti onaj dečak

07. mart 2010.

 
 

Ocena: 8/10

Izdavač:

Dallas Records

Godina:

2010.

Format:

CD, Album

Trajanje:

46 mininuta / 13 pesama

 
  Povratak Nesalomivih donosi njihov prvi album na koji su čekali više od 20 godina.

Beogradska grupa Nesalomivi bila je jedna od najperspektivnijih  jugoslovenskih grupa u periodu druge polovine 80-tih godina.
Osnovani 1986. radili su do 1989. godine i zahvaljujući inertnosti i nezainteresovanosti tadašnjih diskografskih kuća nisu dobili priliku da snime ploču. Nepravda je konačno ispravljena početkom ove godine kada se pojavio njihov debi album Isti onaj dečak.
Ponovno okupljanje grupe u sastavu - Aleksandar Đukić - bas,vokali, Bojan Vulin - gitare i Branislav Popović - bubnjevi 2008. godine i koncertna aktivnost podstakla je Petra Janjatovića, našeg čuvenog rock kritičara, a sada urednika Dallas Recordsa za Srbiju, da napokon da momcima šansu da pokažu koliko vrede. I zaista vrede!
Prvobitno new wave-pop grupa, Aleksandar Đukić i društvo su tokom godina počeli da se približavaju britanskom bluzu 60-tih. To se primećuje u većini pesama, a pogotovo u pesmama "Pismo", "Lutam" i "Dani posle kiše" gde Bojan Vulin svira gitaru kao njegov gitaristički heroj Peter Green, stvarajući setnu atmosferu.
"Anina slika"
sadrži zvuke popa i reggae-a, "Uvek druga" i "Tvoj sutrašnji drug" vrve od zaraznih refrena i uptempo ritmova uz blagi The Rolling Stones prizvuk.
"Bio sam opljačkan" ima zanimljiv tekst, a "Želeti manje" izgleda kao životni kredo grupe. Pesma "Život" daje zanimljivu konstataciju - "I zato treba da se živi, ne da se sanja, jer je život sam bolji od najboljeg sna!".
Mnoge od ovih pesama su starijeg datuma i nastale su u prvom periodu rada grupe, ali nisu ništa izgubile na svojoj svežini i aktuelnosti.
Posle još jednog bluza "Sve što mi treba", disk zatvaraju dva hita grupe iz 80-ih: "Ja imam ideju" (u integralnoj, skoro pronađenoj verziji) i ultimativna new wave pop pesma "95 52 95".
Superiorna svirka, inteligentni tekstovi i čista produkcija čine od ovog albuma jedno muzičko delo koje bi trebalo imati u svojoj kolekciji, jer se i u pesmama  i muzici mogu pronaći mnogi pripadnici tadašnjeg "talasa".
Šarm i optimizam grupe je vrlo zarazan, tako da je ovo ploča kojoj će te se rado vraćati.

slobodan vlaketiĆ

 
 

recenzije


Sade
Soldier Of Love
(Epic)

Peter Gabriel
Scratch My Back
(Virgin)

Tindersticks
Falling Down A Mountain
(Constellation)

Dažd
Anarhija i magija
(Fuck Yoga / Kill .../ Gasmask)

Kodagin
Vranje
(Slušaj najglasnije)

Espers

III
(Drag City)

Tom Waits
Glitter And Doom Live
(Epitaph)

Air
Love 2
(Astralwerks)

Isidor
Jedan koji putuje sobom
(Slušal najglasnije)

Josipa Lisac
Živim po svome

(Croatia Records)

Simple Minds
Graffiti Soul

(Sanctuary Records)