Air - Love 2

28. oktobar 2009.

 
 

Ocena: 8/10

Izdavač:

Astralwerks

Godina:

06. oktobar 2009.

Format:

CD, Album

Trajanje:

46 minuta /12 pesama

 
  Novi album francuskog dua Air, kojeg sačinjavaju Jean-Benoit Dunckel i Nicholas Godin predstavlja prijatno iznenađenje za one koji su čekali da se ovaj dvojac vrati originalnom zvuku grupe, ustoličenom na debi albumu Moon Safari.

Dunckel i Godin se svesno vraćaju komercijalnijem zvuku i u dvanaest kompozicija pokazali su nam svo svoje umeće i suptilnost izraza koji krase Air.
Koristeći stariju opremu i kombinujući je sa gitarama, gudačima i nežnim vokalima Air uvlače slušaoca u svoj senzualni svet. “Do the Joy“ je predivan početak, dok je singl „Love“ savršen u svojoj komercijalnosti. „So Light is Her Footfall „ je nostalgičan sa fuzziranim gitarama, dok „Be a Bee“ predstavlja nešto bržu kompoziciju sa rock’n’roll gitarama 50-ih i zaraznim glavnim motivom kao i „uptempo“ ritmom. Prava pesma za plesni podijum.
„Missing the Light of the Day“ sa ženskim vokalima ponovo je u nostalgičnom ritmu koji je podvučen komplikovanim solom na ksilofonu. Udaraljke su važne u centralnoj pesmi albuma „Tropical Disease“, gde zvuci flaute, udaljenog sintisajzera, klavira i bubnjeva stvara izuzetno impresivnu muzičku sliku, jednu predivnu temu za još nesnimljeni film. Menjanje tempa u kompoziciji samo doprinos njenoj kompleksnosti a zvuk saksofona dodaje celoj stvari dramatičnost i melodramatičnost.
Bubnjar Joey Waronker svojim ritmovima daje posebnu draž celom albumu.
„Heaven’s Light“ nastavlja nostalgičnu muzičku paletu sa melodijom koja se pamti.
Središnji motiv veoma podseća na neke radove japanske grupe Yellow Magic Orchestra (sve sa Ryuichi Sakamotom!).
“Sing Sang Sung“ je pravi pop hit sa zaraznom melodijom i nežnim vokalima.
Za razliku od ove kompozicije, “Eat My Beat“ je poprilično muskularna sa jačim gitarama, izrazitijim radom bubnjeva i razigranijim sintisajezerima. U dva minuta i 46 sekundi razvijena je jedna savršena pop pesma.
“You Can Tell It to Everybody“ je nenametljiva, dok „Africa Velvet“ uključuje blage uticaje afričkog popa (King Sunny Ade itd.), sa zavodljivim saksofonom, bubnjevima i gitarama.
Rezimirajući ovaj album, može se zaključiti da je ovo jedan lep rad dua Air, pun zaraznih melodija, naznačenih ritmova i dobrog raspoloženja.

slobodan vlaketiĆ

 
 

recenzije


Josipa Lisac
Živim po svome

(Croatia Records)

Simple Minds
Graffiti Soul

(Sanctuary Records)

John Fogerty - The Blue Ridge Rangers Ride Again
(Verve)

Žene kese
Žene kese
(Odličan hrčak)

Soft Machine Legacy
Drop

(Moonjune Records)

Soft Machine Legacy
Steam

(Moonjune Records)

Slivovitz
Hubris

(Moonjune Records)

Leonard Cohen
Live In London
(Sony)

Sonic Youth
The Eternal

(Columbia)

Manic Street Preachers
Journal For Plague Lovers

(Columbia)

Bob Dylan
Together Through Life

(Columbia)