Josipa Lisac - Živim po svome

15. oktobar 2009.

 
 

Ocena: 8/10

Izdavač:

Croatia Records

Godina:

2009.

Format:

CD, Album

Trajanje:

42 minuta /8 pesama

 
  Posle osmogodišnje diskografske pauze (poslednji album Život  izašao je 2001. godine), Josipa Lisac obradovala je svoju publiku novim studijskim albumom. Album je izašao u februaru ove godine a od skora je dostupan u Jugotonovim prodavnicama.
Živim po svome predstavlja, po mišljenju vašeg recenzenta, renesansu u radu Josipe Lisac.

Nastavljajući svoju saradnju sa gitaristom i multiinstrumentalistom Elvisom Stanićem (sinom legende Stjepana Đimi Stanića), Josipa isporučuje 7 novih kompozicija, kao i jedan bonus, live snimak.
Već uvodna stvar "1000 razloga" (muzika Elvis Stanić, tekst Meri Trošelj) predstavlja pravi hit, a spot se može videti i na You Tube-u.
Od uvodnog gitarskog rada Elvisa Stanića, preko dobrog teksta i zarazne melodije, Josipa je u svom elementu, koristeći svoje impresivne glasovne mogućnosti. Pesma je toliko dobra da odmah ulazi u uho i prosto ne pušta.
Već sledeća, naslovna "Živim po svome", u bossa nova ritmu ima specifično ispovedni tekst Alke Vuice i elegantnu melodiju gde Josipa filigranski  jazzira preko pratnje Elvisa Stanića i Davida Gazarova.
"Naivni" vuče na teren George Bensona i takođe ima potencijal da bude veliki hit. Tu u jazz soul fazonu Josipa peva preko rasplesane muzičke osnovice.
Veliku promenu predstavlja sledeća kompozicija, izuzetno emotivna obrada narodne međimurske pesme "Zvira voda", gde Josipa pokazuje kako se sa minimalnim vokalnim sredstvima može postići intimna i duhovna atmosfera.
Posle ove, sledeća "Svijet oko nas" je vesela, optimistična kako muzički tako i tekstualno. Raspevana kompozicija predstavlja treći potencijalni hit na albumu. Alka Vuica je napisala vrlo efektan tekst koji se savršeno slaže sa zaraznom melodijom.
Kompletan autor sledeće kompozicije "Još se zvijezde sjaje" je čuvena Meri Cetinić, i to se odmah vidi . Suptilna melodija i tekst su dati u midnight blues feelingu. Činjenica da ovde  gostuje čuveni Boško Petrović na vibrafonu samo doprinosi izuzetno povoljnom utisku.
"Istina" predstavlja još jedan tekst Alke Vuice, koji je obogaćen alt saksofonom Dennisa Razza, predstavlja još jednu ljubavnu minijaturu, nadahnuto otpevanu.
Poseban kuriozitet predstavlja bonus pesma "Helena lijepa i ja u kiši" koju je napisao Drago Mlinarec. Ona svojom intimnom atmosferom predstavlja jednu od najlepših ljubavnih domaćih rok pesama. U live verziji Josipe Lisac pesma ima dodatni tekst Romane Brolih koji daje pesmi ironičan ton, tako da se izvođenje kreće između lirskog i britkog.
I malo po malo stigosmo da kraja albuma. "Živim po svome" (inače posvećen Karlu Metikošu) predstavlja izuzetan, zreo rad jedne od najboljih ako ne i najbolje pevačice sa naših prostora.
Ostajemo u iščekivanju Josipinog koncerta 28.10.2009. godine koji će održati u Beogradu, prvi posle tri godine (07.06.2006) u Velikoj dvorani Sava Centra, na kome će promovisati nove pesme. Napomenimo da 29. oktobra nastupa u Novom Sadu (SNP).

slobodan vlaketiĆ

 
 

recenzije


Simple Minds
Graffiti Soul

(Sanctuary Records)

John Fogerty - The Blue Ridge Rangers Ride Again
(Verve)

Žene kese
Žene kese
(Odličan hrčak)

Soft Machine Legacy
Drop

(Moonjune Records)

Soft Machine Legacy
Steam

(Moonjune Records)

Slivovitz
Hubris

(Moonjune Records)

Leonard Cohen
Live In London
(Sony)

Sonic Youth
The Eternal

(Columbia)

Manic Street Preachers
Journal For Plague Lovers

(Columbia)

Bob Dylan
Together Through Life

(Columbia)