Bajaga i Instruktori
Sava centar
29. Decembar 2009.
Organizator - Long Play

30. decembar 2009.

 
 
 
  Drugi od tri predviđena koncerta u nizu, koji su Bajaga i Instruktori održali u Sava centru povodom 25 godina od objavljivanja Pozitivne geografije i postojanja grupe, kao što je najavljeno doneo je novi repertoar pesama i nove goste u odnosu na prvo veče.

Koncert je započeo sa samo 15 minuta zakašnjenja, što nije smetalo našoj publici da još pola sata ulazi u dvoranu Sava Centra.

Započevši sa pesmom "Grad" grupa je nastavila sa "Verujem ne verujem" i "Lepa Janja". Atmosfera je bila euforična, a kada je Bajaga pozvao publiku da priđe bini, radosti nije bilo kraja. Svi prisutni su se dobro zabavljali igrajući i pevajući tokom celog koncerta.



Postavka Instruktora sa starim i mladim članovima precizno je i sa puno žara  isporučivala Bajagine pesme. Vlada Negovanović bivši gitarista značajno je doprineo kompletnom zvuku. Prvi gost večeri je bio mladi slide gitarista iz Zagreba Davor Rodik, koji je svirao na sledeće dve pesme "Gore dole" i "Godine prolaze".

Izuzetan emotivni naboj tih pesama dopunjen je izvođenjem čuvene balade "Zažmuri" gde je publika pevala zajedno sa Bajagom. Sledile su "Berlin", "Francuska ljubavna revolucija" i "Vesela pesma".

Nakon toga Bajaga je najavio svog gosta iznenađenja, koji inače retko nastupa u Beogradu, ali kada ovde peva uvek napuni “Marakanu”. Dileme nije bilo - bio je to Zdravko Čolić. Na opšte zaprepašćenje i oduševljenje publike, večito mladi Zdravko je izveo "Tvoje oči", koju mu je Bajaga napisao 1983. godine, pozdravio publiku i mladalački otrčao sa bine burno praćen ovacijama ženskog dela publike.



Sledile su "Marlena", "Kap po kap""Sa druge strane jastuka" i "Dobro jutro džezeri". U izvođenju ove poslednje učestvovali su saksofonista Neša Petrović i trubač Marko Đorđević.
Rasvirani muzičari su uleteli u "220" i "Dvadeseti vek", kao i u furioznu "Ti se ljubiš ".
A onda se atmosfera menja - kreću zvuci istoka i evo nas – "Plavi safir". Zavodljiva kompozicija ustupa mesto konkretnoj "Balkan", kao i pesmi "Što ne može niko".
Tom pesmom zavšava zvanični deo koncerta u 22:45, no Bajaga se brzo vraća i zajedno sa klavijaturistom Sašom Loknerom izvodi "Ruski voz".
Potom nastupa “opšti raspašoj” i pesma "Moji su drugovi".
Posle još jednog bisa, koncert je okončan optimističnom "Samo nam je ljubav potrebna".



Ceo nastup Bajage i Instruktora (dva sata i petnaest minuta) bio je visoko oktanski, siguran, uzbudljiv, i razgaljujući stvarajući vedro i euforično prednovogodišnje raspoloženje kod publike.
                                   

Fotografije sa koncerta


tekst - slobodan vlaketić
Fotografije - nebojša mićković

 
 

koncerti

Block Out
Dom omladine Beograda
27.12.09.




Massimo Savić
Sava centar
22.12.09.




Petrol
Lollobrigida

Dom omladine Beograda
18.12.09.




Erik Truffaz i
Dvojac bez kormilara

Dom omladine Beograda
10.12.09.




Nouvelle Vague
Bioskop Odeon
14.12.09.




VNV Nation
Dom omladine Beograda
10.12.09.




Nesalomivi
Dom omladine Beograda
10.12.09.




Pet Shop Boys
KC Dražen Petrović
29.11.09.




Fit
Livingroom, SKC
27.11.09.