Slobodan Tišma gost DKSG

08. mart 2012.

 
 
 
  Dobitnik ovogodišnje Ninove nagrade biće gost 08. marta u 20:00 u Maloj sali Doma kulture Studentski grad. Govore: Jasmina Vrbavac, Aleksandar Jerkov, Laslo Blašković i Slobodan Tišma.

Slobodan Tišma, nekada konceptualni umetnik u krugu novosadske neoavangarde i rok muzičar (Luna, La Strada), od sredine devedesetih počinje da objavljuje zbirke poezije, a potom i prozu (zbirka priča Urvidek i roman Quattro stagioni).
Roman Bernardijeva soba, s podnaslovom za glas (kontratenor) i orkestar, koji je NIN-ov žiri kritike proglasio najboljim srpskim romanom u 2011, priča je o simpatičnom novosadskom autsajderu Pišti Petroviću, koji dozvoljava prijateljima, poznanicima, pa i nepoznatim ljudima, da mu se usele u stan, a on počinje da živi u olupini mercedesa na parkingu i provodi dane u kontemplaciji.
Tišma donosi neobičan i svež pripovedački glas u prilično učmalu domaću prozu i na autentičan i nenametljiv način pokreće mnoštvo manje ili više tabuiziranih tema: queer tematika, antimačizam, kritika demokratije, ekološka pitanja, anarhizam, itd.

 
 

koncerti


Partibrejkers
Hala sportova Novi Beograd 03.03.2012.




Jedna od najznačajnijih grupa jugoslovenskog i srpskog rock’n’rolla velikim slavljeničkim koncertom pred prepunom (i previše punom!) Halom Sportova na Novom Beogradu obeležila je 30 godina postojanja...