19. mart 2017.

 
 
Michelle Gurevich (Chinawoman)
Dom omladine Beograda
18.03.2017.

 
  Kantautorka Michelle Gurevitch, poznatija pod pseudonimom Chinawoman, više puta je bila gost Beograda u manjim klubskim prostorima. Nastup u Domu omladine, u sali Amerikana, bio je njen prvi "veliki" koncert u našem gradu.

Michelle je kanadska državljanka ruskog porekla koja ima nekih sličnosti sa njenim zemljakom Leonardom Cohenom. Njene ispovedne pesme sa ironijskim odmakom našle su plodno tlo kod beogradske publike. Rezultat je bio izuzetno dobro posećen koncert.



Publika je uglavnom bila mlađa (romantični tinejdžeri i parovi u dvadesetim i tridesetim godinama) koji su znali njene pesme i pevali ih s njom. Ni vrućina, ni nedovoljno dobar rad klima uređaja kao i isijavanje energije iz posetilaca nisu omeli prisutne da srdačno dočekaju Chinawoman. Kao što je i sama rekla: Vaš doček mi mnogo olakšava ovaj nastup!



Michelle je izašla u pratnji dvoje muzičara, mladog momka iz grada Dandi (Škotska) na gitari, basu i klavijaturama i prelepe zlatokose devojke iz Kopenhagena (Danska) na klavijaturama i pratećim vokalima.



Počevši od prve pesme "First Six Months of Love" a pogotovo druge "To Be with Others", Chinawoman je pridobila publiku na svoju stranu. Intimni dark elektro ritmovi bili su obogaćeni gitarama (akustičnim, električnim) i basom. Artikulisana, otmena, pomalo distancirana a opet prisna, Michelle Gurevitch je bila vidno oduševljena reakcijama publike.



Pesmama "Behind Closed Doors", "Russian Romance", "Vacation from Love" kao i "Russian Ballerina", na radost prisutnih, prebacila je "rampu" koja deli publiku od izvodača. Njene intimne ispovesti (If I am your woman, you can be mine too) su imale zarazne i visoko kvalitetne melodije. Trilogija "What Was Said", "Lovers are Strangers" i "Party Girl" je bila odličan kraj zvaničnog dela nastupa.



Na prvi bis izvedena je "Drugs Saved My Life" (što bi čuveni Grunf iz "Alan Forda" rekao - Iz pakla ljubavi spasila me droga!) i intimnu "End of an Era".
Drugi bis je doneo akustičnu "Blue Eyes Unchanged" i potpunu posvećenost verne joj publike.



Ako vam priznam da sam došao na koncert u poprilično lošem raspoloženju a otišao punog srca, dirnut i sa osmehom na licu, to je dokaz da je ovaj koncert bio veoma uspešan za Michelle Gurevitch, njene saradnike i posebno za sve prisutne u Sali Amerikana te kišne subotnje noći.



tekst - slobodan vlaketić
foto & video - nebojša mićković

 
 

koncerti


Disciplin A Kitschme
Bašta SKC-a, Beograd
28.05.2016.




My Buddy Moose + NLV
Klub Elektropionir, Beograd
04.06.2016.




Partibrejkers
Stadion Tašmajdan
18.06.2016.




Simply Red
Belgrade Calling Festival
Stadion Tašmajdan, Beograd
23.06.2016.





Neil Young +
Promise of the Real

Burg Clam, Austrija
23.07.2016.




Cat Power
Dom omladine Beograda
11 .09.2016.




Dr. Project Point Blank
Dom omladine Beograda
04.10.2016.




32. Beogradski Jazz Festival
Dom omladine / Sava Centar
Beograd




John Zorn
20th Jazz Fest Sarajevo 2016.
04.11.2016.




Ian Gillan
Sava centar
07.11.2016.




Električni orgazam
Dom omladine Beograda
23.12.2016.




The Doors Alive
Dom omladine Beograda
11.02.2017.




Josipa Lisac
Sava Centar
14.02.2017.