07. decembar 2019.

 
 
Paraf u Novom Sadu i Beogradu

 
  Posle 33 godine riječka grupa Paraf je ponovo u Srbiji. U Novom Sadu 13. decembra i Think Tank Studiju, a dan kasnije u Domu omladine Beograda. Kombinujući obe postave izvešće pesme sa sva tri albuma ali i novu nedavno snimljenu "Bez lica".

Uporedo sa pojavom punka u svetu, tinejdžeri Valter Kocijančić (gitara, vokal), Zdravko Čabrijan (bas) i Dušan Ladavac Pjer (bubnjevi) su krajem 1976. godine osnovali Paraf. Prvi nastup su gerilski izveli avgusta 1977. godine u parku “Vladimira Nazora”. Prvi zvaničan koncert bio je 22. marta 1978. godine u riječkom klubu “Ćirkolo”. Prvi singl su objavili 1979. godine.

Debi LP “A dan je tako lijepo počeo...” objavljen je posle dužeg čekanja jula 1980. godine. Zbog tekstova je oporezovan kao šund, iako su deo stihova i omot morali da menjaju. Odustali su i od intrigantne “Goli otok”, mada im je bila koncertni favorit. Stih “Sunce žari, kamen gori, to je majko otok Goli” su članovi grupe zapazili kao tetovažu na ruci bivšeg zatvorenika. Dosledni punk idiomima, na ploči su zagrebali u sasvim nove priče: uz ironiju su koristili komunističke slogane (u pesmi “Živjela Jugoslavija”), ismevali Bijelo dugme (“Pritanga i vaza”), pljuvali policiju zbog pendrečenja publike na koncertima (“Narodna pjesma”) i bavili se socijalnim temama tipičnim za lučki grad. Po izlasku albuma, iz grupe je otišao Valter Kocijančić.

U Paraf su zatim došli pevačica Pavica Mijatović (odabrala je scensko ime Vim Cola po izmišljenom piću) i gitarista Klaudio Žic (ex Zadnji). Žic je ubrzo napustio sastav, a došli su gitarista Mladen Vičić Riči i klavijaturista Raul Varljen. Sa njima su promenili stil i priklonili se britanskoj novotalasnoj sceni, što su potvrdili na ploči “Izleti”. Širu afirmaciju su dobili pesmama “Pobuna bubuljica”, “Nestašni đački izleti”, “Javna kupatila”, a “Federico u bačvi” je inspirisana filmom “Kazanova” reditelja Federika Felinija. Na ploči je i efektna pesma “Tužne uši” sa minimalističkim tekstom “Ležim na leđima, plačem za tobom, a suze mi teku u uši”.

Pod uticajem knjige “Zastave” Miroslava Krleže, na albumu “Zastave” su se bavili temama koje zadiru u blisku istoriju, ali su ocrtavali konture budućnosti.
Grafit Paraf punk koji su 1977. godine masnom bojom nažvrljali na stepeništu koje vodi do parka “Nikole Hosta” je 2016. godine proglašen za “zaštićeno kulturno dobro”.

Četrdeset godina od prvog koncerta Parafa obeleženo je izložbom “Paraf bode kao trn”, a 22. marta 2018. godine tribinom “Proljeće s Parafima” i kraćim nastupom Valtera, Vave Simčića i Alena Tibljaša.

Krajem prošle godine Dallas Records je objavio bogati CD box-set Sabrana djela 1976.-1987. koji uključuje sva tri studijska albuma, dva singla, ali i neobjavljeni live album, mnogobrojne neobjavljene, demo i alternativne snimke, kao i zapise uživo. Na promociji box-seta 7. marta ove godine u Rijeci nastupila je Perspektiva, ali i Paraf s Vim Colom za mikrofonom. Na kraju je i Valter Kocijančić zasvirao sa tom postavom.

 
 

vesti


Pixies 1. septembra 2020.
na "Tašmajdanu"!




Legendarni američki bend Pixies, koji je nedavno objavio novi album "Beneath The Eyrie", održaće koncert 1. septembra 2020. godine na stadionu "Tašmajdan" u Beogradu...