24. april 2017.

 
 
"Limunovo drvo" na "Intro" III Underground Music Fest-u

 
  "10 stvari koje ste trebali da znate o grupi 'Limunovo drvo', a niste imali koga da pitate. "

Jedan od najtraženijih i najpopularnijih dokumentaraca u regiji ''Limunovo drvo'' proslavenog multimedijalnog umetnika, rok muzičara i reditelja Branka Radakovića nakon brojnih projekcija u 2015. i 2016. godini po gradovima u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji, imaće po prvi put projekciju u 2017. godini. Ona će se desiti u sklopu "Intro" III Underground Music Fest-a u biblioteci gimnazije "Stevan Jakovljević" u Vlasotincu u petak, 28. aprila, sa početkom u 12 časova.

Film je učestvovao i na mnogobrojnim bitnim filmskim festivalima, a prošle godine osvojio je i tri nagrade na tri različite filmske manifestacije. Na 11.-om festivalu dokumentarnog filma ''Zlatna buklija'' u Velikoj Plani osvojio je specijalnu nagradu, na 5.-oj reviji nezavisnih off-filmova Srbije u tzv. ''Srpskom Holivudu'' koji se nalazi na planini Rudnik u selu Mutanj dobio je drugu nagradu i na 25.-om FESTEF-u u Kučevu osvojio je srebrnog pastira za najbolji scenario.



I pored uspeha filma i publike koja, ako ništa drugo voli Milana Mladenovića, o njegovom prvom bendu, o kome ovaj film govori, i dalje se dovoljno ne zna. Ovu nepravdu pokušao je da ispravi reditelj Radaković u jednom od mnogobrojnih gostovanja na Radio Beogradu 1 povodom prošlogodišnje beogradske premijere, u emisiji "Svaštara" kada je naveo "10 stvari koje ste trebali da znate o grupi 'Limunovo drvo', a niste imali koga da pitate. "

1. Započeli su kao akustični trio Dragomir Mihailović Gagi, Milan Stefanović Mikica i Milan Mladenović.

2. Pisalo se da su naziv za grupi dali zbog toga što se najbolje akustične gitare prave od limunovog drveta, ali istina je da se ne zna zbog čega su dali baš taj naziv.

3. Mislilo se da se i da su ime dali po pesmi Alekse Šantića, ali Aleksa Šantić nema pesmu koja se tako zove. Ali istina je da se po tekstu pesme "Ne veruj" Alekse Šantića Milan Stefanović napravio muziku koju je izvodio na repertoaru grupe "Limunovo drvo".

4. Na jedan tekst jednog velikog pesnika su stvorili muziku. Bila je to pesma "Ruke bola" Stevana Raičkovića.

5. Prvu svirku imali su kao predgrupa grupi "Tako" u Pančevu početkom 1978. godine.

6. Na prvom samostalnom koncertu u SKC-u u proleće 1978. Milan Stefanović nije hteo da učestvuje u izvođenju numere "9. krug", iako je Milan Mladenović po svaku cenu bio za to da se ona izvede što se na kraju i desilo, a za Mikicu je to bilo suviše radikalno.

7. Iako su žanrovski bili prilično šarenoliki, ipak nisu posedovali u sebi sinfo rok kao što su im poneki novinari i taj podžanr nadenuli pored svih drugih koje su posedovali.

8. Zoran Radomirović Švaba, danas najpoznatiji kao baista "Električnog orgazma" svirao je ceo mesec avgust 1978. godine u Trpnju sa "Limunovim drvetom".

9. Imali su kvalitetan autorski material za dva albuma ali nisu izdali nijedan.

10. Prvi javni nastup grupe "Katarina II" bio je sastavljen u postavi od ljudi koji su svirali u "Limunovom drvetu".


 
 

vesti


"ZOJA - Koncert za harfu"



Multikultivator u saradnji sa Domom omladine Beograda predstavlja novu inicijativu za podršku mladim muzičkim talentima „ZOJA - Koncert za harfu“. Koncert će biti održan u velikoj sali Doma omladine 27. aprila 2017. u 20 časova...