26. februar 2018.

 
 
Kraftwerk
3 - D Concert
24. februar 2018.
Štark Arena, Novi Beograd

 
  1, 2, 3, 4 i počeo je koncert! Kraftwerk treći put u Beogradu, prvi put u 3D tehnologiji!

Moja ljubav prema ovoj grupi naglo je buknula davne 1978. godine. Tada su Kraftwerk objavili svoj "Man Machine" album i nikad više muzika nije bila ista. Da, već ranije su u Jugoslaviji bili objavljeni "Autobahn" i "Radio Activity" ali ovo je za mene bilo pravo otkrovenje. "The Robots", "The Model" i "Neon Lights" i naslovna pesma... sve biser do bisera. Veoma sam se zainteresovao za rad grupe Kraftwerk tako da sam kod mog druga Zorana pronašao i njihove ranije albume. Moram priznati da mi je on otvorio vrata u svet Krautrocka (Can, Faust, Neu!). No, o tome neki drugi put.2005. prisustvovao sam legendarnom koncertu koji su Kraftwerk održali na Tašmajdanu. Tada je u grupi još bio Florian Schneider (V2 Schneider!!!). Prisutni i dalje pričaju o tom nastupu. Drugi put sam ih gledao 2009. na Exitu, sa video bimovima sa strane. Odlično!!!
Ralf Hutter je jedini član grupe Kraftwerk koji je ostao iz originalne postave a lavovski doprinos nastupima daju i ostala tri muzičara. Posle 9 godina, napokon su opet došli kod nas!!!Po mišljenju mog drugara Dejana, ovo je sažeta verzija nastupa koje su Kraftwerk 2012. imali u njujorškom muzeju MOMA gde su 8 večeri izvodili performanse i svirali jedan album dnevno. Nisam bio te sreće da to vidim ali sam zato zaista uživao u subotnjem nastupu u Štark Areni. Pri ulazu svi posetioci su dobili 3D naočari i predstava je mogla da počne. Sa zakašnjenjem od 20 minuta krenulo je 1,2,3,4... i svi smo bili transportovani u svet gde automobili pevaju, gde postoje ljudi mašine i gde muzika svira non stop.Preko numere "Numbers" krenuli smo u "Computer World" koristeći "Home Computer" i upoznali "Computer Love". Prvi vrhunac večeri je bilo izvođenje "The Man-Machine" sve u crveno crnim tonovima a posle je usledila čarobna "Spacelab" sve sa spuštanjem NLO-a pred Štark Arenu!!!
A onda dugo željena "The Model" sa svima nam poznatim spotom na ekranu. Odmah iza nje usledila je melanholična "Neon Lights" sa posvetom nemačkoj filmskoj kući UFA.Nismo ni došli do daha a čuo se zvuk motora i automobili su pevali "Autobahn". Publika je bila oduševljena a bogme i ja. Emocije su mi proradile sećanja navrla... Vlažne oči... Nego šta! Preko "Airwaves" do opominjuće "Radio Activity" išle su slike prema nama i od nas na binu i mi smo bili u mreži audio i video senzacija. Sedeli smo u" Electric Cafe"-u i prisustvovali etapama "Tour de France" (i to u 5 faza!).Adrenalin je šibao i preneo nas u "Trans Europe Express". Dug je i dinamičan bio taj put a onda su binu zaklonile zavese. Pauza i prvi bis! Zavese su se razdvojile i suočili smo se sa četiri robota u crvenim košuljama i crnim pantalonama. We are the Robots!!! pevali su oni i mi s njima. U bržem ritmu nego obično i u malo drukčijoj zvučnoj paleti bilo smo svi zajedno. Opet zavesa i počeo je drugi bis.Jaki ritmovi "Aero Dynamik" poveli su nas u poslednji deo nastupa gde smo preko "Planet of Visions" došli do poznatih zvukova. "Boing Boom Tscak/Techno Pop/Music Non Stop" odzvanjali su nam u ušima dugo nakon što su se na kraju članovi Kraftwerk jedan po jedan poklonili publici i otišli sa bine. Lep gest je bio potez Ralfa Huttera koji je zahvalio publici i stavio dlan na srce.
Pun impresija i prezadovoljan sam napustio Štark Arenu.
Musik Non Stop... zaista!!!


tekst i fotografije - slobodan vlaketić

 
 

koncertiXX1. Jazz Fest Sarajevo 2017.
31. oktobar - 05. novembar 2017.
Prvi deo
XX1. Jazz Fest Sarajevo 2017.
31. oktobar - 05. novembar 2017.
Drugi deo
XX1. Jazz Fest Sarajevo 2017.
31. oktobar - 05. novembar 2017.
Drugi deo
Beth Hart
11.11.2017
Hala sportova
Novi Beograd
The Residents
Dom omladine Beograda
20.11.2017.
Dingospo Dali
Klub Doma omladine Beograd
30.11.2017.
Čuka Fest
KC Čukarica, Beograd
30.11. - 03.12.2017.
Kristali
Dom omladine Beograda
15.12.2017.
Lačni Franz
Dom omladine Beograda
22. 12. 2017.
On Tour
Dom kulture Studentski grad
19.02.2018.