Jinx
Dom omladine Beograda
14. februar 2012.

18. februar 2012.

 
 
 
  Hrvatska grupa Jinx nastupila je treći put Beogradu. Posle spektakularnog prvog koncerta koji su održali takođe u Domu Omladine 2009. godine, i drugog, vrlo dobrog u SKC-u sledeće godine, opet su nas posetili, ovaj put ponovo u Sali Amerikana.

Nezapamćena gužva nas je dočekala na samom ulazu u Dom Omladine, pa je trebalo biti lukav i spretnim manevrom proći redare i gužvu na garderobi. No godine koncertnih aktivnosti su učinile svoje i tako smo relativno brzo ušli u Dvoranu i sečakali početak nastupa grupe Jinx. Brazilska i latinoamerička muzika nas je priremala za radostan susret koji se zbio pola sata kasnije.
Na scenu su izašli Yaya, Coco, Berko, Mr. Goody, Pavlica i ostali krenuvši sa „Da smo se voljeli manje“. Sve ruke su bile podignute i žurka za "Valentinovo" je mogla da počne.



Posle „Pored mene“ došla je na red i opšte omiljena „Smijem se“. Grupa je suvereno vladala scenom, pogotovo Yaya u kožnoj suknji, poluprovidnoj majici dugih rukava na pruge i sjajnim zlatnim čarapama. Blistava kao i uvek uveravala nas je da „Šmiramo (i foliramo)“, a onda je izjavila „Topim se“. Koliko je bilo publike zaista je bilo vruće usprkos hladnoći napolju.
Ređali su se poznati favoriti što sa starijih albuma što sa albuma Dixieland, te smo čuli „Strijele na horizontu“, „Ostani“ i naravno himnu svih žitelja Beograda „Tamo gdje je sve po mom“.
Yaya je blistala na sceni koristeći daire, kazoo, usnu harmoniku i udaraljke. Takođe je imala i vesele verbalne razmene sa gitaristom Cocom i spontane koreografske momente sa trubačem Pavlicom. Posle „Čuvaj me, nedaj me“ (Dixieland), došlo je opštepoznato „Ljeto“ i jedna od najboljih kompozcija grupe „Sve se jednom mora vratiti“ (sa“ indijskim“ uvodom).



Opojna pesma „Na plaži“ je nastavljena numerom „Na zub su me uzeli mama“, a posle „Barakude“ i „Brazila“ došli smo i do momenta kada je Coco najavio sve članove grupe i napravio mali uvod za "smrtonosni četverac" kompozicija „Na zapadu“, „Ruke“, „Na čemu si ti?“ i „Bye Bye Bye Baby Bye“.
Publika je bila u deliijumu, neki su naginjali ka „tremensu“, usled velike količine piva, a neki su bili poneseni izuzetnom energijom grupe.
Posle blizu dva sata svirke Jinx su se oprostili sa publikom, ali su izašli na dva bisa izvodeći još četiri kompozicije među kojima je bila i obavezna „Zmija i zmaj“.
Veseli i izvanredno raspoloženi Jinxi su nam priredili još jedno nezaboravno veče i dokazali da su prava koncertna atrakcija, čije koncerte nikako ne treba propustiti.

tekst - slobodan vlaketić
fotografije - verica šukalo

 
 

koncerti


TBF
Dom omladine Beograda
27.01.12.




Pekinška patka
Dom omladine Beograda
29.12.11.




Massimo Savić
Sava centar
22.12.11.




Eva Braun
Dom omladine Beograda
17.12.11.




Električni orgazam
Dom omladine Beograda
09.12.11.




Hladno pivo
Hala sportova Novi Beograd
02.12.11.




Svremenaši/Drugi način
Dom omladine Beograda
12.11.11.




Disciplin A Kitschme
Dom omladine Beograda
11.11.11.