BELEF 2011
Laibach
Letnja scena na Kalemegdanu
07. avgust 2011.

09. avgust 2011.

 
 
 
  Koncertom poznatog slovenačkog elektronsko-eksperimentalnog benda 07. avgusta na kalemegdanskoj Letnjoj sceni završio se ovogodišnji BELEF 2011.

Željno sam očekivao ovogodišnji nastup grupe Laibach, pošto ih nisam gledao na EXIT-u. Najavljeno je da će grupa izvesti svoje najpoznatije kompozicije, nešto poput Greatest hits varijante.
To se i dogodilo ali ne na onakav način koji je mnogobrojna publika očekivala.
Na binu su se u 21:50 pojavili dvojica klavijaturista i bubnjar a zatim i devojka koja je osim što je svirala klavijature i pevala u nekim pesmama kao i vizuelni i muzički fokus grupe, pevač Milan Fras.
Svi su bili obučeni u crno i ceo nastup odisao je britkom militantnošću što je i karakteristika grupe Laibach. Iza izvođača su se smenjivali spotovi koji su doprinosili objašnjenju pesama koje su oni izvodili ili na slovenačkom ili kasnije na nemačkom jeziku.



Počevši od "(Kaki su to) Boji", grupa je nastavila sa "Mi kujemo bodočnost", "Brat Moj", "Plodna zemlja". Izuzetno uvežbana svirka i novi aranžmani načinili su od starih pesama nešto novo i vrlo uzbudljivo.
Militantna svirka nije prestajala i tu su pored pesme "Država" bile i "Amerika" i "Anglia" (njihove verzije američke i britanske hime), a nastavili su sa Ata Ataturk (Turska), "Warm Leatherette" (izvodjača Normala, poznate u izvodjenju Grace Jones) i na sveopšte oduševljenje "1,2,3,4 (Tanz Mit Laibach)". Ponekad kataklizmičke slike, ponekad video radovi, ponekad snimci, dokumentarci iz lične arhive grupe, snažno su delovali na sva čula u skladu sa besprekorno izvedenom muzikom.
Jako mi se svideo kratki film sa našim proslavljenim gimnastičarem Mirom Cerarom koji je pratio jednu pesmu ali sam zaboravio naziv iste. Navrlo mi je sećanje na dane detinjstva i neko drugo lepše vreme pa mi je trebalo malo vremena da se saberem.



Ovu idilu prekinule su "Alle Gegen Alle", "Love Me, Love Me Not" i "Raus" kojima je i zavrsio zvanični deo nastupa u 23:10 h.
Grupa je posle kratke pauze izašla na scenu i izvela jedan zastrašujući instrumental i dve kompozicije od kojih je poslednja bila "Smrt za Smrt".
Izuzetno impresivan nastup, metronomski tačna i agresivna svirka, prožimali su ovaj 90 minutni koncert.
Neko je možda očekivao obrade iz repertoara grupa Queen, Europe, The Beatles ili The Rolling Stones ali toga nije bilo.
Tačno odmeren nastup dao je do znanja da grupa Laibach i dalje beskompromisno ide svojim putem.


Fotografije sa koncerta

tekst - slobodan vlaketić
foto & Video - nebojša mićković

 
 

koncerti


BELEF 2011
Tav Falco Panther Burns
Ken Stringfellow

Letnja scena na Kalemegdanu
06.08.11.



Carlos Santana/Jimmy Cliff
Beogradska Arena
06.07.11.




Dr John & Lower 911
Boogaloo, Zagreb
02.07.11.




Judas Priest/Whitesnake
Beogradska arena
01.07.11.




Summertime Weekend
IrenaBlagojević
Ana Popović Band

Sava Centar
01.07.11.




Ian Siegal Band
klub "Kuglaš"
25.06.11.




Amy Winehouse/Moby
Kalemegdan
18.06.11.