Horkestar
Bioskop Rex, Beograd
24. septembar 2010.

26. septembar 2010.

 
 
 
  Proslavljajući deset godina postojanja i rada, ovaj dinamični i ne tako običan hor, održao je nastup u bioskopu Rex u Jevrejskoj ulici, na Dorćolu.

Počevši kao Horheškart,u saradnji sa umetničkom grupom Škart, hor je objavio jedan CD koji vrvi od zarazne energije i zanimljivih obrada pesama o radu, obnovi, revoluciji, ali i obrada new wave pesama kao i originalnih kompozicija.
Sve to i mnogo više od toga prikazano je na jednočasovnom nastupu Horkestra.
Uvod su bili video radovi i spotovi samog hora tj. njihovih članova koji su se emitovali na monitorima pre ulaska u samu dvoranu. Počevši negde oko 21:15 nastup je započeo emitovanjem nepostojećeg prvog, drugog i trećeg programa Rex radija čije su vesti  govorili dva člana hora, izvodeći vezivno tkivo između samih kompozicija. Komični, ironični, razgaljujući komentari najavljivali su svaku pesmu koju bi hor izveo.



Na binu su se popela petorica članova orkestra (akustična gitara, električna gitara, bas, bubanj i klavijature/flauta), a zatim i članovi hora - 15 devojaka i 6 momaka. Svi u crnom, nosili su preko odeće kravate, pregače i druge simbole od belog papira što je doprinosilo vizuelnom ugođaju.
Krenuli su sa kompozicijom Arsena Dedića "Svete Krave", a nastavili sa čuvenim kompozicijama "Polet mladosti" i "Pesma izgradnje”. Izuzetno pokretni na bini, kao i dve članice koje su naizmenično dirigovale, hor je izveo i "Praznik", "Sinoć si sanjao da si pas" kao i "Nestašni đački izleti" riječke grupe Paraf.
Tu su bile i "Menjam reči" Ivice Milovanovića kao i "Hoću da budem loš" Daniela Kovača. Na bini se stalno nešto događalo - dve članice su pravile balone od sapunice, jedna je vrtela crvenu traku.
Kad je na red došla kompozicija "Kamen" hor je simbolično bacio kamenje u publiku, no ispostavilo se da su to papirne ruže koje su još više razveselile publiku.



"Šta sam sve imao" Duška Radovića i "Ljubavna priča" grupe Šarlo Akrobata doprinele su eklektičnosti prezentovanog nam materijala. Gasilo se svetlo, palili su se florescentni predmeti a i zasijala su rudarska svetla na kapama članova hora u kompoziciji "Pesma" u korist opšte stvari Aleksandra Solženjicina.
Pred kraj koncerta izvedena je jedna od najčuvenijih pesama hora "Jedem ti malter" Jovana Ružića (Achtung Dichtung). Usledila je jedna lagana pesma u kojoj se kao solista predstavila Marija Travica a zatim na opšte oduševljenje publike Horkestar je izveo "Drugarsku pesmu" (Drugarska se pesma ori, pesma koja  slavi rad…).
Pre toga su na binu izašli i bivši članovi hora, tako da je nastalo opšte veselje i na bini i u publici.
Treba spomenuti da su specijalno napravljene ulaznice imale na poleđini odštampan tekst "Drugarske pesme" kao i specijalan bedž (u više varijanti!).
Ovaj izuzetno razgaljujući koncert doneo nam je dinamičnu svirku orkestra kao i srčano i razdragano pevanje članova hora.
Bilo je to jedno predivno i nadasve pozitivno iskustvo za sve prisutne u dvorani bioskopa Rex i još jedna potvrda vitalnosti i samosvojnosti Horkestra.


tekst i fotografije- slobodan vlaketiĆ

 
 

koncerti

DAF
klub Močvara, Zagreb
11.09.10.




Belgrade Beer Fest 2010
3. dan
Ušće
20. avgust




Belgrade Beer Fest 2010
2. dan
Ušće
19. avgust




Belgrade Beer Fest 2010
1. dan
Ušće
18. avgust




BELEF 2010
Pankrti
Beogradska tvrđava
07.08.10.





BELEF 2010
Nova scena
Beogradska tvrđava
01.08.10.





BELEF 2010
Jura Stublić i Film
Davorin Bogović

Beogradska tvrđava
30.07.10.





BELEF 2010
Električni orgazam
Beogradska tvrđava
23.07.10.