Underworld
Beogradska Arena
10. Novembar 2009.
Organizatori -
Avalon Produkcija, HMK Entertainment i
Arena Beograd

11. novembar 2009.

 
 
 
  Posetioci festivala Exit još pamte nastup grupe Underworld na Petrovaradinu 2005. godine kao jedan od najboljih koncerata u istoriji festivala. Pevač grupe Karl Hyde se slaže s tim i to je istakao na sinoćnjem koncertu.

Činjenica da ni poprilično dosadnjikavi nastup DJ Ramireza nije mogao oneraspoložiti publiku, samo govori o tome koliko je Beograd željno čekao grupu Underworld.
Koncert je započeo u 22:30 i trajao puna dva sata, a sa bisom još dodatnih 10 minuta!

Sve vreme prisutni su ovacijama ispraćali hitove grupe Underworld a njih je bilo napretek. Spomenimo samo neke: "King of Snake", "Cowgirl", "Two Months Off", "Push Upstairs", "Jumbo", "Moaner", "Pearls Girl".
..
Koncert je počeo uvodnim snimkom sa traka, a u pozadini iza muz
ičara podiglo se 12 belih valjkastih balona koji su očas stvorili neku vrstu "tarabe", da ne kažemo video bima, na kome su puštani video snimci i slajdovi.



Pevač Karl Hyde viče: ”Belgrade, I’m Gonna Love You till Sunrise” i predstava počinje!
Hyde
je u crnoj majici i pantalonama, belim patikama i svetlucajućem sakou koji se presijava pod svetlostima reflektora. Tako obučen ostaje pola koncerta da bi se kasnije presvukao u prugasto plavo-belu majicu.

Rick Smith
i još jedan muzičar neumorno tretiraju sintisajzere, sikvensere i ostalu elektronsku mašineriju.

U 23:20 spuštaju se baloni – "tarabe" i kreću projekcije na okruglom ekranu - snimljeni kratki filmovi kao i direktan snimak pevača Karla Hydea.

Ritam nimalo ne popušta a Hyde je pravi šoumen i jako dobro animira publiku. Uz klavijature svira i  belu električnu gitaru na nekoliko pesama.




Naravno najveće oduševljenje nastaje tačno u 23:45 kada kreću uvodni taktovi pesme "Born Slippy" velikog hita popularizovanog u filmu "Trainspoting" koji je postao ultimativni evergreen za sva vremena. U publiku uleću veliki beli baloni, koji se kotrljaju preko prisutnih i kako odmiče pesma jedan po jedan pucaju. Posle više od osam minuta prave „nirvane“, ponovno se dižu valjkasti baloni koji se kao neki kameni stubovi ruše po bini i menjajući boju prave jedan potpuno nestvaran doživljaj. Količina RPM-a se pomalo smanjuje i publika je relaksiranija ali i dalje u izuzetnom raspoloženju.

U 00:32 minuta Underworld završava koncert zahvaljujući publici na ogromnoj količini pozitivne energije, ali se ubrzo vraćaju na bis i nastup produžuju još 10–tak minuta. Ponovo se opraštaju od publike, i na žalost, to je ipak kraj koncerta.

Uh, bilo je izuzetno dinamično, rasplesano, praznik i za oči i za uši.

Pa ne događa se ovakav koncert svaki dan!


Fotografije sa koncerta


tekst - slobodan vlaketiiĆ
fotografije - nebojša miĆkoviiĆ

 
 

koncerti


Belgrade Jazz Festival 2009
Joe Lovano
Anat Cohen

31.10.2009.

Kolarac, Beograd
Red Snapper
31.10.2009.

Dom omladine Beograda




Belgrade Jazz Festival 2009
Dizzy Gillespie All Stars
Tomasz Stanko

30.10.2009.

Dom sindikata, Beograd
Ondes Jazz Project
Ithamara Koorax
30.10.2009.

Dom omladine Beograda




Belgrade Jazz Festival 2009
Sextet Marković-Gut
Gabi Novak

29.10.2009.

Dom sindikata, Beograd




Josipa Lisac
28.10.2009.

Sava centar




Skopje Jazz Festival 2009
The Power Of Three
(C.Corea/ S.Clarke/ L. White)

26.10.2009.

Univerzalna sala, Skoplje