20. maj 2022.

 
 
Tamikrest premijerno u Beogradu 

 
  Hvaljeni tuareški sastav Tamikrest održaće svoj premijerni nastup u Beogradu, 24. juna 2022. godine u klubu Drugstore sa početkom u 21h u organizaciji koncertne agencije Rock Svirke. 

Kada je Tamikrest osnovan 2006. godine, svi muzičari su bili u ranim dvadesetim. Poreklom su iz regiona oko Kidala, grada na severu Malija. Svi su išli u školu Les enfants de l'Adrar u Tinzavatenu, maloj oazi usred pustinje, koju su finansirale evropske fondacije. Tu su budući članovi Tamikresta stekli osnovnu muzičku obuku. Njihovu mladost oblikovao je građanski rat koji se vodio između 1990. i 1995. Mnogi
članovi porodice i prijatelji su poginuli dok su se Tuarezi borili za svoju autonomiju. Kada su 2006. izbili novi neredi, Ousmane Ag Mossa i njegov prijatelj Cheick Ag Tiglia odlučili su da se ne bore oružjem, već da muzikom skrenu pažnju na problem Tuarega.

Tamikrest na jeziku tamašeka znači spoj, veza, čvor, koalicija. Članovi grupe dolaze sa različitih meridijana (Mali, Niger, Alžir i Francuska). Želeći da u potpunosti preuzmu svoj tuareški identitet, našli su u pobunjeničkoj muzici Ihumar načine da to izraze.
„Pustinja nas ugošćuje, jezik nas spaja, kultura nas vezuje“.

U mladosti su svirali tradicionalnu muziku Kel Tamashek-a (kako se Tuarezi nazivaju) i pesme tuareškog benda Tinariwen, koji je već osamdesetih kombinovao afričku tradicionalnu muziku sa zapadnom rok muzikom. Kroz internet i mp3 kulturu, članovi Tamikresta su upoznali bendove i muzičare kao što su Jimi Hendrix, Bob Marley, Pink Floyd i Mark Knopfler koji su takođe uticali na oblikovanje posebnog zvuka grupe.
Slučajan susret sa američko-australijskim bendom Dirtmusic na Festival au Desert 2008. godine, koji se održao u Esakaneu (oko 50 milja zapadno od Timbuktua), doveo je do prijateljstva i muzičke saradnje.

Kada su Dirtmusic snimili svoj drugi album, BKO, u studiju u Bamaku (glavnom gradu Malija) 2010. godine, članovi benda Tamikrest pozvani su da sviraju na tom izdanju. Chris Eckman (Dirtmusic i The Walkabouts) je takođe producirao Adagh, prvi album Tamikresta. Tokom 2010. godine, oba benda su zajedno obišla Evropu i svirali na festivalima kao što su Sziget i Orange Blossom Special, koji je organizovao njihov izdavač Glitterhouse Records. U oktobru 2010. Chris Ekman je producirao drugi
album Tamikresta pod nazivom Toumastin, koji je objavljen u aprilu 2011.
Kroz poruku svojih pesama, Tamikrest želi da poeziju i kulturu Tamašeka učini dostupnim stanovnicima sveta većeg od prostranstva saharske pustinje.

Ulaznice se mogu kupiti po promotivnoj ceni od 1.500 dinara (ograničen kontigent) na prodajnim mestima Gigstix-a i Tickets-a, odnosno u Zappa Baru (Kralja Petra 41). Ova cena biće na snazi do 01. juna dok će regularna pretprodajna cena iznositi 1.800 dinara,. Na sam dan za ulaznicu je potrebno izdvojiti 2.100 dinara
 
 

vesti


Steven Brown u Amerikani
Na svojoj prvoj turneji po Evropi nakon Tuxedomoona, Steven Brown će izvesti intimne koncerte usredsređene na njegov potpuno novi album “El Hombre Invisible” (koji je objavljen u aprilu 2022. za čuvenu nezavisnu kuću Crammed Discs...