23. oktobar 2017.

 
 
Uvodni programi Beogradskog džez festivala

 
  Kao najava 33. Beogradskog džez festivala 24. oktobra u Domu omladine Beograda biće organizovana promocija knjige Zvuci vremena Vojislava Bubiše Simića, Izložba fotografija "Džez u Srbiji 1929–1944", iz Muzeja Mihaila Blama i koncert na kome će nastupiti Javier Colina & Josemi Carmona feat. Bandolero.

24. oktobar od 16 do 18 časova // Dom omladine Beograda, Amerikana
Vojislav Bubiša Simić – Zvuci vremena (promocija knjige)

Vojislav Bubiša Simić (1924), doajen srpskog džeza, ostvario je impresivnu karijeru kao dirigent Džez orkestra RTB (današnjeg Big benda RTS) i kompozitor brojnih dela džez, simfonijske, horske, filmske i dečje muzike.

U kompoziciji „Igra pod Šar-planinom“ (1962) obradio je narodne motive postajući prvi džez kompozitor u Srbiji koji se bavio spajanjem džeza sa balkanskom tradicijom. Od sredine 2000-ih dokazao se i kao pisac, objavljujući izuzetne knjige sećanja: Susreti i sećanja (2005), Veselo putovanje: sa Džez orkestrom RTV Beograd po belom svetu (2006), Sentimentalno putovanje (2011), Neispričane priče (2014) i Zvuci vremena (2017).

Njegova aktuelna knjiga sadrži 23 priče u šest poglavlja, obuhvatajući celokupan 20. vek sa sećanjima na muziku, rat i brojnim anegdotama. Recenzenti knjige su Bogdan Popović, Velja Pavlović i Goran Marković.


24. oktobar od 18 časova // Dom omladine Beograda, Centralni hol
Izložba fotografija "Džez u Srbiji 1929–1944", iz Muzeja Mihaila Blama

Mihailo Blam (1947–2014), naš istaknuti džez muzičar, kontrabasista, kompozitor i publicista, više od pola veka sakupljao je artefakte vezane za džez u Srbiji. Kolekciju koju je nasledio od oca Rafaela, kao i niz artefakata (plakata, fotografija, dokumenata, nota...) ostavio je u amanet sinu Markusu da je osnivanjem Džez muzeja učini dostupnim svetu. Artefakti datiraju od 1927. godine, kada je u Srbiji oformljen prvi džez orkestar Studentski Micky Jazz, pod vođstvom Rafaela Blama.Fotografije prate ekspanziju džeza između 1927. I 1941. godine, a potom i ratni period. Na festivalu će biti izložen mali deo kolekcije koju poseduje Markus Blam, u nameri da inspiriše postavljanje stalne izložbe u adekvatnom prostoru, koja bi (po Mišinoj želji) služila edukaciji mladih i upoznavanju zainteresovanih sa muzičkom istorijom Srbije i džeza u njoj.


24. oktobar od 20 časova // Dom omladine Beograda, Velika sala
33. Beogradski džez festival: Javier Colina & Josemi Carmona feat. Bandolero

Dve generacije sjajnih inovatora i flamenko majstora, po prvi put u Srbiji: Javier Colina & Josemi Carmona feat. Bandolero (Španija).Veče flamenko džez vizija kao ekskluzivan uvod u program 33. Beogradskog džez festivala. Koncert je realizovan u saradnji sa Ambasadom Španije i Institutom Servantes u Beogradu. Ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže, po ceni od 500 dinara.

Susret Hozemija Karmone i Havijera Koline u projektu “De Cerca” obeležava savršenstvo saradnje dvojice majstora muzike, energični i dubok dijalog koji pojačava prisustvo Bandolera na udaraljkama. Na repertoaru će biti popularne kompozicije i Hozemijeve numere, u kojima je efektno uspostavljena mešavina različitih žanrova – džeza, flamenka i druge latinoameričke muzike.

 
 

vesti


Veče vizionarske
klavirske muzike
Jedan od najinteresantnijih mladih kompozitora i muzičara na svetskoj sceni, Nitaj Herškovic, predstaviće se publici 33. Beogradskog džez festivala u petak, 27. oktobra u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Mladi izraelski pijanista...