11. oktobar 2017.

 
 
Promocija monografije Mala crna muzika

 
  U Kulturnom centru Beograda, galeriji Target (Trg republike 5/I), 12. oktobra u 19h biće predstavljena knjiga Mala crna muzika autora Dragana Đorđevića.

.Učestvuju: Aleksandar Šurbatović, književnik, Predrag Vukčević - BeGe Fank, muzičar, Maja Vasiljević, muzikolog i Zoran Janković i Ivan Ristić, magazin My People i autor.

Knjiga „Mala crna muzika“ (Izdavač: Karpos 2017) prvo je ozbiljnije teorijsko i istoriografsko ostvarenje o fenomenu hip-hopa u našoj sredini. Višestrano zahvatajući ovaj kompleksni socio-kulturni fenomen autor problematizuje, u ovdašnjoj sredini i dalje prisutnu, dihotomiju „visoka“ – „niska“ kultura/umetnost, uspostavljajući pri tom uzbudljiv i, čini se, autentičan jezički izraz nastao upravo ukrštanjem naučnog i supkulturnog diskursa. Ova knjiga je i ozbiljna i duhovita potvrda da je otvoreni i iskreni dijalog teorija i književnih praksi sa svim oblicima derivata kulture neophodan i obostrano plodonosan.

..."Za sve one koji sanjaju snove o udobnosti, doslednosti, o sigurnosti i stabilnosti kulture, identiteta, života – pomoći ovde nema. Sve je u ovdašnjoj trap muzici završilo na dobošu, uz svesrdnu pomoć neumoljivog „kika“ i „heta“: i kultura, i istorija, i ideologije, moral, vrednosti, itd. Ali ne treba gajiti iluziju da na tom istom dobošu nisu završili i sami reperi. U tom (be)smislu, nemoguće je zamisliti bogougodnika koji bi bio u stanju da pomogne bilo jednoj, bilo drugoj strani; bilo namagarčenim uzvišenim duhovima, bilo hip-hop nakazama, tim „shizoidima kapitalizma“, na sceni, pred nama, u procesu. I dok za akademske dame i džentlmene postoji sasvim izgledna opasnost od bolne spoznaje vlastitog „stanja praznog potencijala“; tačnije – opasnost od spoznaje kako su u stanju da shvate sve, a da opet ne mogu dati dokaza da su razumeli bilo šta“ – na drugoj strani, koji bi to velikodostojnik ili pravdoslovka bili kadri da spasu repere njihove liričke sumanutosti? Koji vrli čovek bi mogao da urazumi, recimo, glavu niškog repera Furija Đunte (Dragutina Grozdanovića), koja, misleći da je tek jedna od verzija Jurija Gagarina, zavodljivom rimom uvezuje jedno najšire shvaćeno kulturno nasleđe; ono koje podrazumeva probleme srednjovekovnih staleža, homofobiju, mizoginiju, apstinenciju, kompoziciju Sultans of Swing grupe Dire Straits, izmaštani svet Harija Potera i Kralja Artura, krmenadle, limunade, marinade; da bi potom tu i takvu lobotomiju slušaočeve glave – …jer, da, Đunta se obraća „njemu“… – dovršio predlaganjem nacrta za etiku ulice koja podrazumeva „korektan“ odnos prema ženi, i posebno prema osobama na „KO“: prema KOmšiji i KOnobarici. Ko je, dakle, hrabar da bilo šta prigovori misaonim i kulturološkim anti-šavovima ovog hip-hop hirurga, koji je među nama a još ga ne poznajemo, i mada za nama dolazi, noseći svoje osobeno aliluja? Ko je, dakle, dostojan da odveže remenje na njegovim patikama?“...
Iz knjige Dragana Đorđevića: „Mala crna muzika“

Dragan Đorđević je esejista i proučavalac književnosti i popularne kulture. Doktorirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Tekstove objavljuje u časopisima poput Polja, Ulaznice, Sarajevskih svezaka, 15 dana, Trećeg programa... Objavio je i hiper-esej: „Marsel & Prust: bezgrešne ćelije deobe“ (Kulturni centar Novog Sada, 2017).

 
 

vesti


Džez bend Matije Dedića premijerno na BDŽF-uBeogradski džez festival nastavlja sa izuzetnim premijerama: Matija Dedić po prvi put u Beogradu predstavlja svoj internacionalni džez sastav! U projektu "Three sides of jazz" sa njim nastupaju...