28. septembar 2017.

 
 
Počinje 3. Festival američkog nezavisnog filma

 
  U Domu omladine Beograda večeras će biti otvoren treći Festival američkog nezavisnog filma, koji će do 1. oktobra povesti publiku u onu drugu Ameriku, van velikih gradova, gde često još uvek živi “stari duh” velikih prostranstava i običnih ljudi, jake volje i nade, ali i potisnutih osećanja.

IndeBelgrade 2017. će u 21h otvoriti film ovogodišnjeg gosta festivala Vejna Robertsa, „KEJTI KAŽE ZBOGOM“ (Kathie Says Goodbye), koji će nakon projekcije odgovarati na pitanja publike. Prikazana u Torontu i Roterdamu, ova sugestivna drama o sedamnaestogodišnjoj prostitutki iz malog šoferskog svratišta u Arizoni, otkriva nam u glavnoj ulozi novu Spilbergovu muzu Oliviju Kuk.

Reditelj Vejn Roberts je upravo završio snimanje novog filma sa Džoni Depom, tako da će put od nezavisnog filma prema Holivudu, biti tema njegove majstorske radionice za studente, ljubitelje filma i sve zainteresovane, u subotu od 12h u Velikoj sali DOB. Učešće na radionici je besplatno, prethodno prijavljivanje nije potrebno.

Drugog dana festivala, u petak 29. septembra, publika će imati ekskluzivnu priliku da po prvi put u Beogradu vidi hipnotički dokumentarac “DEJVID LINČ – UMETNIČKI ŽIVOT” (21h), premijerno prikazan u Veneciji, u kome veliki autor sugestivno pripoveda o svom detinjstvu, fantazmagorijama i umetničkom sazrevanju. Posveta Linču biće upotpunjena projekcijom (19h) filma “BUĐENJE LILIT ” (Lilith’s Awakening), Monike Demeš, horora čiji je umetnički supervizor upravo ovaj veliki reditelj. Snimljen u Ajovi, ovaj “linčovski” crno-beli rimejk Drakule, nas “plaši onim za čim žudimo”.

U subotu, 31. septembra od 19 časova za one „Indie” fanove koji ne mogu bez njujorške atmosfere, prikazujemo romantičnu komediju „LORA USVAJA MACU” (Laura Gets a Cat), Majkla Ferela o nemogućim ljubavima jedne ambiciozne spisateljice. Termin od 21h u subotu rezervisan je za pobednika festivala u Los Anđelesu, Dejva Bojla koji se nakon crno-belog začudnog remek dela “Letnje računanje vremena” koje je oduševilo publiku ovog festivala prošle godine, vraća pred publiku IndieBelgrade festivala sa svojom krimi-slagalicom „ČOVEK IZ RINA” (Man from Reno), punom atmosfere i sa već tradicionalnim japanskim likovima. Radnja prati krimi spisateljicu u epicentru misterije oko jednog stvarnog ubistva u San Francisku.

Poslednji dan 3. Festivala nezavisnog američkog filma obeležiće projekcije filma “PRIČE IZ ZAPADNE VIRDŽINIJE” (West Virginia Stories) Prestona Pitersona i Džejsona Boeša (19h), koji postavlja pitanja moralnog integriteta sredine u pozadini jednog zločina u malom gradu, te triler sa lirskom notom, “PRAZAN METAK” (Dead Bullet) Erika Risea (21h) snimljen u pustinji oko Las Vegasa. U filmu koji će nam otkriti šta je najveća noćna mora jednog kockara, glumi još jedan dobar poznanik našeg festivala, akciona zvezda nezavisnog filma, Džon Ti Vuds.

Festival nezavisnog američkog filma organizuju Dom omladine Beograda i Super FIlms Int, uz podršku Ambasade SAD u Beogradu.
Selektori: Hristina Hadžiharalabus & Radoslav Pavković

Ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže, po ceni od 250 dinara za projekciju.
 
 

vesti


The Residents ponovo
u Beogradu!
Preko četrdeset godina The Residents se smatraju najmisterioznijim ikonama avangardne muzike. Ponikli u okvirima kalifornijske andergraund umetničke scene tokom sedamdesetih godina 20. veka, prvobitno su bili viđeni kao otkačeno-satirični rok band....