26. oktobar 2016.

 
 
Počinje 32. Beogradski džez festival

 
  Pod sloganom "PLANETA DŽEZ"/"PLANET JAZZ", u okviru 32. Beogradskog džez festivala za 5 dana imaćemo prilike da vidimo 21 nastup umetnika iz 17 zemalja sveta.

Dom omladine Beograda od 26. do 30. oktobra 2016. predstavlja 32. Beogradski džez festival, pod sloganom "PLANETA DŽEZ"/"PLANET JAZZ". U dobro poznatom formatu glavnog i ponoćnog programa, koji će se održavati u prostoru Doma omladine Beograda, ove godine čak dva koncerta četiri velike džez zvezde biće održana u Sava Centru. U programskom smislu organizatori festivala nastavljaju pravacem džez inovacija koji je trasiran prošle godine. Publici će biti predstavljena novonastala Planeta Džeza, na kojoj se nadahnuto svira u svakom njenom kutku, ali se ne zaboravljaju ni velikani ovog muzičkog pravca, na čijem stvaralaštvu mlade nade nalaze inspiraciju za džez 21. veka.

Najstariji i međunarodno najpriznatiji srpski džez festival, omiljen među domaćom publikom, u svom 32. izdanju predstavlja tendenciju globalizacije u džez muzici, sa nekim od najboljih novih autora sa svih strana sveta, koji kreiraju njegov zvuk u ovom milenijumu, kao i nekoliko odabranih legendi koje su udarile temelje savremenom shvatanju džeza. Svake godine beogradski džez festival postavlja sebi nove zadatke i više ciljeve, sa namerom da domaćoj publici predstavi vrhunske umetnike, šireći uticaj najdugovečnijeg srpskog džez brenda po celoj Planeti.

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja. Tradicionalno, BDŽF i ove godine ima podršku brojnih ambasada i inostranih kulturnih centara, kao i drugih pokrovitelja.

Po tradiciji, svako izdanje Beogradskog džez festivala predstavlja po jednu originalnu domaću produkciju, nekog od najznačajnijih autora iz Srbije. Ove godine to je Vlada Maričić, istaknuti džez pijanista i kompozitor, koji će sa svojim kvartetom, na svečanom otvaranju 32. BDŽF, 26. oktobra od 19:30 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda, izvesti specijalno pripreman program. Njihov specijalni gost biće slavni američki trubač, Brajan Linč, dobitnik Gremija za najbolji latin-džez album 2007. godine. Maričić je nedavno zaokružio tri decenije profesionalne karijere, a u svojim originalnim kompozicijama sa uspehom kombinuje elementa džeza, balkanske, romske i kubanske tradicije, predstavljajući amalgam sličnih, a različitih senzibiliteta. U drugom delu programa svečanog otvaranja 32. Beogradskog džez festivala, od 21h nastupiće kubanski pijanista Alfredo Rodriges sa svojim Triom.

 
 

koncerti


Dr. Project Point Blank
Dom omladine Beograda
04.10.2016.Koncertna promocija jubilarnog desetog albuma grupe Point Blank, nazvanog "Guitarology - Back to the Roots" odigrala se u utorak uveče u Sali Amerikana Doma Omladine Beograda...