08. mart 2016.

 
 
,,Zabranjeno plakatirati: Priča o Buldožeru”

 
  Od 8. do 20. marta u Galeriji Doma omladine Beograda biće postavljena izložba ,,Zabranjeno plakatirati: Priča o Buldožeru”, posvećena slovenačkoj grupi Buldožer.

Povod obeležavanja je četrdesetogodišnjica nastanka ovog benda, koji se na prostoru bivše Jugoslavije izdvojio kao kulturni fenomen, te godišnjica izdavanja njihovog prvog albuma "Pljuni istini u oči” (1975).

Izložba, u organizaciji Photon, Centra za savremenu fotografiju, Ljubljana i Doma omladine Beograda, biće otvorena u utorak, 8. marta u 19h. Uoči otvaranja, od 18:00 u Galeriji Doma omladine Beograda će biti upriličena panel diskusija o fenomenu grupe Buldožer i socio-političkoj realnosti njenog vremena sa Momčilom Rajinom (srpski likovni i muzički kritičar, teoretičar i istoričar), Draganom Ambrozićem (muzički kritičar, odgovorni urednik programa Doma omladine Beograda) i Mihom Colnerom (istoričar umetnosti i kustos, Foton galerija u Ljubljani).

Buldozer-foto-Zeljko-Stojanovic-1976 Buldožer se smatra najistaknutijim i najautentičnijim kulturnim fenomenom u Sloveniji i bivšoj Jugoslaviji. Predstavlja krajnje odstupanje od normi popularne i rok muzike tog perioda. Izložba se fokusira na vizuelnost benda i predstaviće dokumentarnu i režiranu fotografiju, video zapise i vizuelni material u vidu omota i postera koji su u velikoj meri uobličavale kompletan identitet Buldožera.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi velikog broja fotografa, među kojima su: Igor Antič, Janez Bogataj, Vojko Flegar, Jure Jančič, Zvone Kukec, Tomaž Lunder, Miro Mele, A. Milačić, Marjan Paternoster, Matjaž Prešeren, Goran Pavelić Pipo, Željko Stojanović i Tone Stojko.

 
 

koncerti


Greg Dulli
Dom omladine Beograda
20.02.2016.



Odmah da priznam, nisam prisustvovao koncertu grupe The Afghan Whigs pre nekoliko godina na EXIT-u. To je bila greška koju nisam želeo da ponovim, stoga sam se sa velikim očekivanjem uputio u Dom Omladine...