Soft Machine Legacy - Steam

06. septembar 2009.

 
 

Ocena: 9/10

Izdavač:

Moonjune Records

Godina:

2007.

Format:

CD, Album

Trajanje:

66 minuta / 10 pesama

 
 

Soft Machine Legacy je započeo svoj život polovinom 2000-tih uključujući starije članove kao što su Hugh Hopper i Elton Dean kao  i novije kao što su John Etheridge i John Marshall.
Album iz 2006 sadrži snimke sa Elton Deanom, ali ovaj, snimljen posle Deanove smrti ima Thea Travisa kao zamenu.

U osnovi je ovo jazz-rock album sa istaknutom električnom gitarom John Etheridgea i saksofonima i flautom Thea Travisa.

Izuzetno melodičan album, precizno odsviran pokazuje koncetrisanost muzičara na zajednički zvuk što je evidentno u "Footlose" i "The Steamer". "The Big Man" ima gromovitu gitaru John Etheridgea i saksofone i loopove Thea Travisa i zahteva vašu pažnju svojim autoritetom.

Za razliku od ove "razbijačke stvari", sledeća "Chloe and the Pirates" (verzija pesme sa albuma "Sixth") je prilično lirska i pokazuje filigransku uigranost muzičara u jednoj elegantnoj i emotivnoj kompoziciji.

"In the Back Room" ima funk osnovu i vesela je u svojoj melodijskoj liniji, čak razigrana. Najlakše ulazi u pamćenje posle prvog slušanja.

Već sledeća "The Last Day" je u sva u free-form jazzu, i predstavlja suštu suprotnost prethodnoj kompoziciji razuđenom formom. "Firefly" je kako i naslov kaže ("Svitac") sva u uzbuđenim visokim tonovima sopran saksofona i solidnim rifovima gitare.

"So English" sa Travisovim loopovima i saksofonima dočarava jednu naučnofantastičnu atmosferu, koju pomno prati Etheridge na gitari.

"Dave Acto" je izuzetno agresivna i disonantna kompozicija pri početku da bi se kasnije razvila u seriju riffova i solaža od strane gitare i saksofona.

Ipak za kraj ostaje najbolje, kompozicija "Anything to Anywhere", Thea Travisa, koja sadrži suptilnu svirku na sopran saksofonu i loopove da bi se odjednom javio John Etheridge sa melodijom koja predstavlja nešto najbolje što su Soft Machine snimili u poslednje vreme. Kompozicija se razvija u nešto zaista magično i predstavlja predivan završetak jednog izuzetnog albuma grupe izuzetnih muzičara.

Slobodan Vlaketić

 
 

recenzije

Slivovitz
Hubris

(Moonjune Records)

Napolitanska višečlana jazz rock skupina Slivovitz (iliti ga Šljivovica!) ove godine je objavila svoj drugi album, a prvi za kuću Moonjune Records, našeg zemljaka i jazz entuzijaste Leonarda Pavkovića.
Upravo je Pavković čovek koji nas je upozorio na zamamne zvuke ovog napolitanskog septeta.

 

recenzije

Leonard Cohen
Live In London
Sony
31.03.2009.

Sonic Youth
The Eternal

(Columbia)
09.06.2009

Manic Street Preachers
Journal For Plague Lovers

(Columbia)
18.05.2009

Bob Dylan
Together Through Life

(Columbia)
27.04.2009.