Manic Street Preachers -
Journal For Plague Lovers

13. jun 2009.

 
 

Ocena: 8/10

Izdavač:

Columbia

Datum:

18. Maj 2009.

Format:

CD, Album

Trajanje:

40 minuta / 13 pesama

 
 

Deveti album velške grupe Manic Street Preachers predstavlja je u ponovnom usponu. Nakon relativnog kreativnog i komercijalnog pada sa albumom Lifeblood (2004), Manicsi su uzvratili sa Send Away the Tigers (2007), i singlom „Your Love Is Not Enough“ na kome je više nego uspešno gostovala Nina Persson, pevačica grupe The Cardigans.
Direktniji i agresivniji zvuk širi se i na ovom albumu koji ima vrlo zanimljivu predistoriju.
Naime, originalni član ritam gitarista Richey Edwards 01.02.1995. godine proglašen je nestalim. On je inače bio vizuelni i tekstualni centar grupe. Prošle godine je i zvanično proglašen nestalim i verovatno mrtvim.
Osnovicu ovog albuma čine tekstovi koje je Edwards ostavio članovima grupe pre svog nestanka.
Manic Street Preachers su odlučili da posle toliko vremena snime pesme na osnovu Edwardsovih tekstova, kao način da se oproste sa davno nestalim drugarom ali i da zatvore jedan period u svojim životima.
Muzički, album je je izuzetno melodičan i energičan i podseća na rane radove grupe, posebno na album The Holy Bible (1994). Edwardsovi tekstovi su energični, svedeni i obimni.
Teme su ipak nešto drugačije i provejava, neočekivano, blagi optimizam.
Već od početne ,“Peeled Apples“ kreće duboki bas, gitare pršte i zarazni refren priprema slušaoca za ono što sledi. Na „Jackie Collins Existential Question“ čuju se odjeci grupe „Magazine“ u najboljem smislu reči. “Me and Steven Hawking“ je kombinacija punk zvuka i iskrenih osećanja, “This Joke Sport Severed“ ima uticaje Siouxsie and Banshees, “Marlon JD“ vuče na Public Image Limited. Ima na albumu i sporijih pesama kao što su „Facing Page Top Left“ i „Williams Last Words“. Ovu poslednju ne peva James  Dean Bradfield, već basista Nicky Wire, koji je napisao i muziku za nju. Wireov  vokal, osećajan i lomljiv je idealan za ovu pesmu.“Virginia State Epileptic Colony“ bi trebalo da bude singl. No grupa je odlučila da neće biti singlova sa ovog albuma !?!
Producent Steve Albini je, kao što je za njega karakteristično, izuzetno kvalitetno „snimio“ ceo album i naterao grupu da da svoj maksimum.
Ukratko - jedan izuzetno kvalitetan album od uvek poštene i intrigantne grupe.
Sa nestrpljenjem očekujemo nastup Manic Street Preachers-a na predstojećem “EXIT-u”!

Slobodan Vlaketi'Ć

 
 

recenzije

Bob Dylan
Together Through Life

(Columbia)
27.04.2009.

Neil Young
Fork In The Road

(Reprise Records)
09.05.2009.

Fit
Uz Rijeku...Daj Mi Ruku
(PGP RTS Retrologija)
Live Uz Rijeku
(Dallas Records)
02.05.2009.

Van Morisson
Astral Weeks Live

(Listen To The Lion / EMI)
25. 04. 2009.

James Taylor
Covers

(Hear Music / Universal)
25. 04. 2009.

Srđan Gile Gojković
Muzika za Film, TV i Muzeje

(PGP RTS i ZMEX)
25. 04. 2009.