Leonard Cohen - Live In London

29. avgust 2009.

 
 

Ocena: 9/10

Izdavač:

Sony

Datum:

31. Mart 2009.

Format:

2 CD, Album

Trajanje:

152 minuta / 26 pesama

 
 

Možda je mnogima priča poznata, ali da je ponovimo: čuveni kantautor, pesnik, muzičar i legenda moderne muzike Leonard Cohen, odlučio je da devet godina života posveti lečenju svog učitelja u budističkom hramu. Pošto je uspešno obavio svoj posao, Cohen se vratio u svakodnevicu i zapadnu civilazaciju da bi došao do saznanja da je njegova menadžerka i ljubavnica Keli Linč proneverila maltene celu njegovu ušteđevinu.
Našavši se u nezavidnoj materijalnoj situaciji, Cohen (rođen u Kanadi 1934.godine) prilično nevoljno se odlučio da krene u svojoj 75-oj godini na svetsku turneju. Prvi deo je održao u Sjedinjenim Američkim Državama, a onda je došla na red Evropa.
Beograd ima veliku čast i zadovoljstvo da 02.09.2009. godine u Beogradskoj Areni u okviru evropskog dela turneje ugosti maga pisane reči, poezije i autora nezaboravnih albuma kao što su: Songs of, Songs of Love and Hate, Songs In a Room, I'm Your Man, The Future i mnogih drugih.

Kao preteča tome dolazi audio (a i DVD) zapis koncerta kojeg je Leonard Cohen održao u Londonu,nazvan jednostavno - Live in London.
Na dva CD-a Leonard i njegov vešto uvežbani bend kreću se kroz 40-godišnju karijeru ovog giganta, tako da imamo priliku da čujemo pesme kao što su: Suzanne, Hey,That's No Way to Say Goodbye, So Long, Marianne, Sisters of Mercy (Songs OF Leonard Cohen), Bird on the Wire (Songs From a Room), I Tried to Leave You, Who By Fire (New Skin For the Old Ceremony), The Gypsy's Wife (Recent Songs), Dance Me to the End of Love, Hallellujah, If It Be Your Will (Various Positions), First We Take Manhattan, Take This Waltz, Ain't No Cure for Love, Everybody Knows, I'm Your Man, The Future, Anthem, Democracy, Closing Time (The Future), In My Secret Life, Boogie Street (Ten New Songs) i druge.

Cohen očigledno uživa u izvođenju i svojih najstarijih kompozicija, a frenetičan prijem njegove muzike doprinosi da on daje sve od sebe da uzvrati ljubav koju mu publika neštedmice daje.
Maestralan odnos između njega i pratećeg benda,a pogotovo odnos sa pratećim vokalistkinjama dovodi da svaka pesma zvuči onako baš kako treba - i intimno i dovoljno snažno i emotivno nabijeno kako i mi želimo da bude na našem beogradskom koncertu!

Uskoro stiže i živi dokaz ovih tvrdnji - budite s nama i uživajte u svemu onome što vam Leonard Cohen može pružiti - a to je verujte, neobično mnogo!

 

Slobodan Vlaketi'Ć

 
 

recenzije

Sonic Youth
The Eternal

(Columbia)
09.06.2009

Manic Street Preachers
Journal For Plague Lovers

(Columbia)
18.05.2009

Bob Dylan
Together Through Life

(Columbia)
27.04.2009.

Neil Young
Fork In The Road

(Reprise Records)
09.05.2009.

Fit
Uz Rijeku...Daj Mi Ruku
(PGP RTS Retrologija)
Live Uz Rijeku
(Dallas Records)
02.05.2009.

Van Morisson
Astral Weeks Live

(Listen To The Lion / EMI)
25. 04. 2009.

James Taylor
Covers

(Hear Music / Universal)
25. 04. 2009.

Srđan Gile Gojković
Muzika za Film, TV i Muzeje

(PGP RTS i ZMEX)
25. 04. 2009.