TBF
Dom omladine Beograda
27. januar 2012.

30. januar 2012.

 
 
 
  Prošlo je skoro dve decenije otkad je splitska grupa The Beat Fleet objavila svoje prve radove. U okviru turneje na kojoj promovišu prošlogodišnji album Pistaccio Metallic, koji je pobrao sve pohvale i komercijalan uspeh u Hrvatskoj, nastupili su i u Beogradu.

Sama grupa je poseban doživljaj, kombinacija, hip hopa, rapa, funka i rocka, novim albumom napravila je svoje najbolje delo od albuma Maxon Universal (2004), koji ih je i proslavio na muzičkoj sceni.
Svirali su oni i na EXIT-u i na Trenctown-u ali nikad u Beogradu nisu održali svoj veliki solistički koncert, tako da je ovo je bila jedinstvena prilika da ih vidimo u našem gradu.
Pisac ovih redova propustio je priliku da ih “overi” 2009. u Splitu u klubu "O’Hara", pa  je požurio da se uveri u njihove kvalitete kao koncertne grupe.
Odmah da priznam da nisu uopšte razočarali. Naprotiv, oduševili su punu Salu "Amerikana" iako su došli na “pogrešan datum”, kako su sami  priznali, jer se u isto vreme par kilometara dalje u Beogradskoj areni održavao meč između reprezentacija Srbije i Hrvatske koji je pobednika vodio u polufinale rukometnog prvenstva Evrope.



Pored izvanredne muzike TBF su poznati po angažovanim političkim i socijalnim tekstovima, ali i onim kojima se izruguju i sopstvenim tipično muškim slabostima.
Dakle dobri stihovi, super muzika i trojica pevača sa frontmentom Mladenom Badovincem (mlađa verzija Johna Goodmana!) su bili izvanredno praćeni gitaristom Nikolom Mandalinićem, basistom Ognjenom Pavlovićem i bubnjarem Jankom Novoselićem (sin Jurija Novoselića, čuvenog muzičara i saksofoniste prve postave grupe Film).
Udarnu trojku činili su osim Mladena Badovinca i Aleksandar Antić (vokal, semplovi I tekstovi pesama) i Luka Barbić (vokal, klavijature).
Najveći deo materijala bio je sa novog albuma Pistaccio Metallic ("Tragični junak", "Spin Doktor", "Uvik Kontra", "Grad spava", ali su posezali i za starijim materijalom kao što su bile kompozicije "Odjeb je lansiran" (sa Uskladimo toplomjere, 2000), "Heroyix", "Esej" (Maxon Universal).



Naravno najveće oduševljenje izazvali su hitovi "Guzice i sise", "Dalmatino", "Nostalgična" kao i novi hitovi "Mater" i "Veseljko". Svi prisutni su pevali sa Mladenom i grupom i prepoznavali se u mnogim stihovima.
Mladen je pozvao sve prisutne u publici da dodju u Split jer iako se grad ponešto poseljačio (po njegovim rečima), ipak ima više normalnih ljudi nego fanatika i nacionalista.
Svirali su i "Smak svita", "Malo san maka", "Data" i jednu laganu "Lud za njom". Osmesi im nisu silazili s lica i govorili su koliko su oduševljeni prijemom od strane beogradske publike.
Dobrano prešavši dva sata svirke, vratili su se na bis i odsvirali "Fantažija" i predivnu "Alles gut" sa rečima “Niko mi neće ovaj dan pokvarit…..”
Niko nam ga i nije pokvario, ni njima ni publici. Želimo im da što pre ponovo dodju u Beograd i da pisac ovih redova uspe da proba onaj “crni rižot” koji su spremali na promociji albuma nedelju dana ranije.

Živi nam bili i uvek nam dobrodošli!

Fotografije sa koncerta

tekst - slobodan vlaketić
foto - nebojša mićković

 
 

koncerti


Pekinška patka
Dom omladine Beograda
29.12.11.




Massimo Savić
Sava centar
22.12.11.




Eva Braun
Dom omladine Beograda
17.12.11.




Električni orgazam
Dom omladine Beograda
09.12.11.




Hladno pivo
Hala sportova Novi Beograd
02.12.11.




Svremenaši/Drugi način
Dom omladine Beograda
12.11.11.




Disciplin A Kitschme
Dom omladine Beograda
11.11.11.




Kanda Kodža i Nebojša
Dom omladine Beograda
04.11.11.